Kangasniemen Kalske - Liikkumisen iloa

Suunnistuskoulussa oltiin kartalla

Suunnistuskoulussa oltiin kartalla

Kevään aikana toteutunut aikuisten suunnistuskoulu saatiin päätökseensä aurinkoisissa merkeissä. Joukko luontoliikunnasta ja kartan käyttämisestä innostuneita sekä omille suunnistustaidoilleen varmistusta hakeneita suunnistuskoululaisia kertasi ja opetteli suunnistamisen alkeita paitsi rakennetussa ympäristössä lukion ja Kansiskeskuksen liepeillä, myös Hiihtomajan maastossa.

Ensimmäisen kokoontumiskerran olennaisimpia oppeja: kartan suuntaamista sekä karttamerkkejä ja -värejä päästiin testaamaan toisella kokoontumiskerralla käytännön harjoituksessa ihan oikealla suunnistuskartalla. Ennen suunnistusharjoitusta kerrattiin, että kartta kannattaa taitella niin, että se mahtuu kätevästi omaan käteen ja että peukaloa tarvitaan oman sijainnin paikantamiseen kartalla. Lisäksi pohdittiin reitinvalinnan saloja ja todettiin, että kaikkein nopein reitti rastille ei useinkaan ole se kaikkein suorin. Nyt tiedetään, että rastia kannattaa lähestyä ensin rouheammin oikeaan suuntaan ja mitä lähemmäs rastia tullaan, sitä tarkempaa kartanlukua tarvitaan. Huomattiin myös, että vauhti kannattaa myös suhteuttaa reitinvalintaan ja lähellä rastia muuttaa juokseminen vaikka kävelyksi, jotta ennättää havainnoida sekä karttaa että maastoa riittävän tarkasti.

Hyviä oppeja karttui myös kompassin käyttämisessä: suunnan ottamisessa ja sen mukaan etenemisessä. Tärkein muistettava asia lieneekin se, että kompassi on hyvä renki mutta huono isäntä. Kaikkein vakainkaan kompassi ei korvaa kartanlukua, mutta antaa niissä paikoissa, joissa kartalla ei ole juurikaan luettavaa, tukea oikeassa suunnassa etenemiseen. Ja jos sattuu käymään niin, että putoaa totaalisesti kartalta, ei hätää: kompassi tuo varmuutta oikeasta ilmansuunnasta.

Suunnistuskoulussa todettiin, että kompassin käyttöä ja suunnistamista opitaan harjoittelemalla. Mitä useammin kompassia käsissään pyörittelee ja karttaa tarkastelee, sitä enemmän taidot karttuvat. Eikä tässäkään lajissa kukaan voi sanoa olevansa valmis vaan aina riittää uutta opeteltavaa ja opittavaa – ihan mestaritasolla asti!

Me kaikki suunnistamme päivittäin, kun valitsemme reittimme töihin, kouluun – minne menemmekin. Kartan kanssa toimittaessa suunnistus tarjoaa ajatustyötä, ongelmanratkaisua ja keskittymisharjoituksia sekä kehittää paitsi fyysistä kuntoamme myös tasapainoamme sekä koordinaatiokykyämme liikkuessamme erilaisilla maastonpohjilla. Eikä aina tarvitse edetä kieli vyön alla vaan omaa etenemisnopeuttaan voi säädellä tuntemustensa mukaisesti.

Liikkuminen luonnossa suunnistaen tarjoaa upeita elämyksiä jokaiselle vuodenajalle. Mukaan lajin pariin pääsee kätevästi, sillä laji ei edellytä erityisvarusteita: hyvät kengät ja kompassi riittävät alkuun.

Tule sinäkin kokeilemaan suunnistusta Kalskeen kuntorasteille tiistaisin koko perheen voimin!